Rente, ouders en kinderen

Als men zich het gehele jaar, ook ten opzichte van de kinderen, zakelijk opstelt, kan men rond de kerstdagen iets royaler zijn.

Steeds vaker komt het voor, dat ouders aan hun kinderen geld lenen. De ouders vragen aan hun kinderen nooit de hoogste rente. Men wil immers de kinderen niet met hoge maandlasten opschepen. Voor leningen in de consumptieve sfeer (waarvan de rente niet aftrekbaar is) is dat verstandig.

Voor leningen betreffende de aanschaf en/of verbouwing van de eigen woning kan dat anders zijn.

Omdat het vaak bedragen betreft, die een bank niet wil of kan financieren en er ook geen hypothecaire zekerheid wordt verstrekt, is het gerechtvaardigd een hoge rente bij de kinderen te bedingen. Die hoge rente is dan fiscaal aftrekbaar, een grotere belastingteruggave is het geval. De rente moet natuurlijk periodiek worden betaald en niet worden bijgeschreven. De maandlasten voor het kind worden (ook na aftrek van de belastingteruggave) hoger. De ouders ontvangen meer rente, maar dat maakt fiscaal geen verschil.

Niets belet echter de ouders aan eind het jaar de kinderen een schenking te doen. Schenkingen tot ongeveer € 5.030,-- per kind per jaar zijn immers belasting vrij. Deze schenking heeft echter niets te maken met de in het loop van het jaar betaalde hoge rente. Als men zich het gehele jaar, ook ten opzichte van de kinderen, zakelijk opstelt, kan men rond de kerstdagen iets royaler zijn.

Wilt u meer weten over het vorenstaande dan kunt u contact opnemen met met ons kantoor. Een offerte aanvragen kan hier.

Voor een oriënterend gesprek worden geen kosten in rekening gebracht.

Adressen & Route

Adres & Route

Dedemsvaart
0523 - 61 33 42
dedemsvaart@lindenotarissen.nl

Samen uit elkaar
Een oriënterend gesprek over echtscheiding is bij ons kantoor vrijblijvend. Bel voor een afspraak: 0523 -613342 en vraag naar Jannita Oostwold. 
Linde Mediation