Diensten

Kind op komst

Wij krijgen een kindje en willen het goed geregeld hebben als ons iets overkomt.

Allereerst natuurlijk van harte gefeliciteerd met dit prachtige nieuws! Het krijgen van een kindje is een geweldige gebeurtenis en daarnaast is het verstandig om nu al na te denken over de toekomst: hoe kun je je kind zo goed mogelijk blijven beschermen, ook als het leven een onvoorziene wending maakt.

Hier bespreken we een aantal belangrijke juridische stappen die je kunt nemen om te zorgen dat alles goed geregeld is voor je kind.

Kind op komst

Testament

Het opstellen van een testament is een belangrijke stap voor (aanstaande) ouders. Hierin kun je bepalen wie je erfgenamen zijn en hoe je nalatenschap verdeeld moet worden. Ook kun je in een testament specifieke
wensen opnemen voor de zorg van je kind. Zo kun je bijvoorbeeld een voogd benoemen, wat belangrijk is als zowel jij als je partner komt te
overlijden. Het benoemen van een voogd zorgt ervoor dat er een door jou vertrouwde persoon klaarstaat om je kind op te voeden in een veilige en goede omgeving.

Voogdij

Voogdij is het juridische gezag over een kind dat normaal bij de ouders ligt. Als beide ouders overlijden, is het belangrijk dat er iemand is die
dit gezag kan overnemen. Door in je testament een voogd te benoemen, zorg je ervoor dat er een duidelijke en door jou gekozen persoon is die verantwoordelijk wordt voor de opvoeding en het welzijn van je kind.

Bewind

Naast voogdij kun je ook een zogenaamd bewind instellen. Dit is een financiële bescherming waarbij een bewindvoerder wordt aangesteld om het geërfde vermogen van het kind te beheren tot het kind een bepaalde
leeftijd bereikt. Soms is dit 18 jaar, maar dit wordt ook vaak verlengd tot 23 of 25 jaar. Dit zorgt ervoor dat het erfdeel van je kind zo
zorgvuldig mogelijk wordt en uiteindelijk wordt gebruikt voor zijn of haar welzijn.

Diensten

Tips

Kies een vertrouwde voogd
Overleg met je partner en kies iemand die je vertrouwt en die bereid is de verantwoordelijkheid op zich te nemen.
Leg afspraken vast
Zorg ervoor dat de afspraken over voogdij duidelijk en juridisch vastgelegd zijn in een testament.
Communiceer je keuze
Laat de gekozen voogd en je naasten weten over je beslissing en bespreek je wensen met hen.

Erkenning en gezag

Als je niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap hebt, is het niet automatisch zo geregeld dat de vader of de niet-biologische moeder ook de juridische ouder wordt. In dat geval is erkenning van het kind nodig. Hierbij erkent de ouder het kind formeel, wat belangrijke rechten en plichten met zich meebrengt. Daarmee is bovendien ook direct het gezag en opvoeding van je kind.

Te weinig gestelde vragen

Waarom is het belangrijk om een testament op te stellen als je een kind krijgt?

Het opstellen van een testament is belangrijk voor (aanstaande) ouders omdat je hierin vastlegt hoe je nalatenschap wordt verdeeld en wie er voor je kind zal zorgen als jullie er niet meer zijn. In een testament kun je een voogd benoemen die je vertrouwt om je kind op te voeden, zodat je zeker weet dat je kind in een veilige en vertrouwde omgeving opgroeit.

Wat is bewind en hoe beschermt het mijn kind financieel?

Bewind is een regeling waarbij een bewindvoerder wordt aangesteld om het vermogen van je kind te beheren totdat het een bepaalde leeftijd bereikt, bijvoorbeeld 18, 23 of 25 jaar. Dit zorgt ervoor dat het geld van je kind goed wordt beheerd en alleen wordt gebruikt voor zijn of haar welzijn, bijvoorbeeld voor opleiding, huisvesting of andere belangrijke kosten.

Waarom moet ik mijn kind erkennen en wat is gezag?

Als je niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap hebt, moet de vader of de niet-biologische moeder het kind erkennen om juridisch ouder te worden. Sinds 1 januari 2023 volgt het gezag automatisch bij erkenning, tenzij de ouders aangeven dit niet te willen. Erkenning en gezag geven beide ouders rechten en plichten, zoals de mogelijkheid om beslissingen te nemen over de verzorging en opvoeding van het kind.

Wat is een levenstestament en waarom is het nuttig voor ouders?

Een levenstestament is een document waarin je vastlegt wie beslissingen mag nemen over je financiën, zorg en de  opvoeding als je dat zelf niet meer kunt door bijvoorbeeld ziekte of een ongeluk. Voor ouders is het nuttig om hierin vast te leggen wie de verantwoordelijkheid over je kind overneemt als je tijdelijk of definitief niet in staat bent om voor je kind te zorgen.

Wat is een uitsluitingsclausule in een testament en waarom zou ik deze opnemen?

Een uitsluitingsclausule zorgt ervoor dat wat je nalaat aan je kinderen of partner niet in een gemeenschap van goederen valt bij een eventueel huwelijk of partnerschap van de erfgenaam. Dit beschermt het geërfde vermogen bij een eventuele scheiding van je kind, zodat het geld of de goederen niet bij de ex-partner terechtkomen.

Wat is het verschil tussen een testament en een levenstestament?

Een testament regelt wat er met je bezittingen en nalatenschap gebeurt na je overlijden en wie voor je kinderen zorgt als je er niet meer bent. Een levenstestament, daarentegen, regelt wat er gebeurt als je nog leeft maar niet meer in staat bent om je zaken zelf te regelen. Wie moet er dan bijvoorbeeld je bankzaken regelen of je huis verkopen? Beide documenten bieden bescherming en zekerheid, maar op verschillende momenten in je leven.

Neem contact met ons op

De besproken stappen zijn voor het verzekeren van de zorg en bescherming van je kind, in het geval dat er iets gebeurt. Het is raadzaam om hierbij de hulp van een notaris in te schakelen, die je kan adviseren en helpen bij het correct opstellen van alle documenten. Neem contact met ons op voor een passend advies en ondersteuning bij het vastleggen van deze belangrijke zaken.