Een levenstestament is een notariële akte waarin u een aantal zaken vastlegt voor het geval er tijdens uw leven iets gebeurt waardoor u niet meer zelfstandig kunt handelen. Bijvoorbeeld door een ziekte, zoals Alzheimer, of een ongeluk. Ook als u dat zelf niet meer kunt moeten er beslissingen worden genomen. De bankzaken moeten geregeld worden en wellicht moet er zelfs wel een huis worden verkocht.
In het levenstestament wijst u iemand aan die in dat geval uw beslissingen kan nemen. Dit wordt de gevolmachtigde genoemd. Dit kan uw partner zijn of iemand anders. Bijvoorbeeld de kinderen worden vaak tot gevolmachtigde benoemd. Natuurlijk is het ook mogelijk om iemand anders tot gevolmachtigde te benoemen.
Wij adviseren om een toezichthouder in het levenstestament op te nemen. De naam zegt het al: de toezichthouder houdt toezicht op de gevolmachtigde. In de praktijk komt het namelijk voor dat iemand misbruik maakt van de bepalingen in het levenstestament. Iemand maakt dan bijvoorbeeld geld op van de volmachtgever. Een goed levenstestament zorgt ervoor dat dit niet (te) makkelijk wordt gemaakt.
Als er geen levenstestament is en er wel zaken moeten worden geregeld, dan kan er een bewindvoerder worden benoemd door de rechter.