Samenlevingscontract: onmisbaar voor samenwoners

Een samenlevingscontract is belangrijk tijdens de relatie, maar ook als de relatie eindigt. De relatie kan eindigen door uit elkaar gaan of door overlijden.

Samenlevingscontract

Samenlevingscontract

Tegenwoordig gaan veel mensen eerst samenwonen. Trouwen komt later wel of helemaal niet. Voor samenwoners is weinig geregeld in de wet. De relatie wordt niet geregistreerd bij de burgerlijke stand, zoals een huwelijk. Partners kunnen wel zelf afspraken maken.  Deze afspraken worden vastgelegd in een samenlevingscontract. Voor onder andere de erfbelasting en de inkomstenbelasting is het van belang dat het samenlevingscontract notarieel wordt vastgelegd.

Afspraken samenlevingscontract

In een samenlevingscontract kunnen afspraken worden gemaakt over de kosten die gemaakt worden. Welke kosten moet je samen betalen en welke kosten draag je zelf? Ook kun je afspraken maken over welke spullen gezamenlijk worden. Is je hele inboedel gezamenlijk of zijn er ook spullen die je privé wilt houden? Als je spullen privé houdt, hoef je deze niet te delen bij uit elkaar gaan.

Nabestaandenpensioen

In bijna ieder samenlevingscontract wordt de partner aangewezen als nabestaande voor het pensioen. Zo krijgt een partner (een deel van) het opgebouwde pensioen als de andere partner overlijdt. Het is belangrijk dat je al tijdens leven bij het pensioenfonds aangeeft dat je een partner hebt. Vaak wil het pensioenfonds dan een (digitale) kopie ontvangen van het samenlevingscontract.

Inkomstenbelasting

Door het aangaan voor een samenlevingscontract word je partners voor de inkomstenbelasting. Dit kan voordelig zijn, omdat je samen soms minder belasting hoeft te betalen als alleen. Het kan echter ook onvoordelig zijn, omdat het recht op huur- of zorgtoeslag minder wordt.

Erfgenaam

Het is mogelijk om in je samenlevingscontract op te nemen dat gezamenlijke goederen bij overlijden bij de partner blijven. Je bent echter niet elkaars erfgenaam. Om elkaars erfgenaam te worden moet je een testament maken. Daarin kan staan dat je je partner tot je (enig) erfgenaam benoemt. Als je aan de voorwaarden  (site belastingdienst) voldoet erf je net zo voordelig als gehuwden van elkaar erven.

Einde relatie

Als de relatie eindigt dan kun je samen afspraken maken over het verdelen van de inboedel, de woning en andere spullen of goederen die gezamenlijk zijn geworden tijdens de relatie. Deze afspraken mag je zelf maken. Als er gezamenlijke kinderen zijn moet je een ouderschapsplan maken. Via ons kantoor kunnen wij behulpzaam zijn bij uit elkaar gaan. Kijk voor meer informatie op www.lindemediation.nl

Kom in contact

Relatie en familie