In een testament staat onder meer wie uw erfgenamen zijn en wie uw nalatenschap gaat afwikkelen. In een levenstestament staat wie uw zaken mag regelen als u dat zelf niet meer kunt.
Als u niets regelt bepaalt de wet wie uw erfgenamen zijn. Meestal zijn dit de echtgenote en de kinderen of als die er niet zijn: ouders, broers, zusters of naaste familieleden. In het Burgerlijk Wetboek is dit zo geregeld. Bij testament kan van de wettelijke regels worden afgeweken.
In een testament kunnen regelingen worden gemaakt die afwijken van het wettelijk erfrecht, maar die wel meer overeenstemmen met de wens van de erflater (degene die overleden is). Erfenissen worden in Nederland belast met een belasting, genaamd erfbelasting (voorheen: successierecht). Deze erfbelasting kan oplopen tot 40% van een deel van de erfenis. Er zijn veel redenen om een testament te maken.
Soms is het goed om uw huidige testamenten te herroepen. Vroeger hebben veel mensen een zogenaamd testament-op-de-langstlevende gemaakt. Deze testamenten zijn soms niet goed meer, doordat de regelgeving gewijzigd is. Hierdoor kan het zijn dat er bijvoorbeeld onnodig veel erfbelasting betaald moet worden bij overlijden. Ook kunnen uw wensen zijn veranderd in de loop van de jaren.
Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Linde Notarissen
Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Linde Notarissen